Anadolu Kaplanı CANTEK AR-GE ile Enerji Tasarrufu Oranında Devrim Yaratacak Rekora Ulaştı: %71,14

octosense

CANTEK, dünya soğuk depolama sektörü literatürüne kazandırdığı “akıllı soğutma makineleri” kavramını yine AR-GE çalışmasının son ürünü patenti kendisine ait “OCTOSENSE” ile devrimsel bir noktaya taşıdı. ULUSLARARASI TEKNİK GÖZETİM BİRLİĞİ (TUV) dünyada bir örneği olmayan, bütünüyle yerli üretim olan, OCTOSENSE kontrol cihazının soğuk odalarda yüzde 71.14 oranında enerji tasarrufu sağladığını verdiği raporla belgeledi.

Antalya Organize Sanayi Bölgesi’ nde (AOSB), 22.000 m2 lik kapalı alanlı fabrikasında faaliyet gösteren CANTEK Soğutma, başarılı bir şekilde sürdürdüğü AR-GE çalışmalarının son ürünü Octosense ile endüstriyel soğutma sektöründe kullanılan enerjide yüksek tasarruf sağlayacak devrim gibi bir gelişmeye imza attı.

CANTEK firmasının geliştirdiği Octosense adı verilen kontrol cihazının, başta gıda sektörü olmak üzere çok sayıda sektörde kullanılan soğuk odalarda % 71.14 oranında enerji tasarrufu sağladığı, Uluslararası Teknik Gözetim Birliği (TUV) tarafından verilen gözetim raporuyla onaylanarak belgelendirildi.

Cantek patentli Octosense'nin tanıtımı nedeniyle AOSB'ndeki fabrika üretim alanında bir basın toplantısı düzenleyen Cantek Soğutma Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca, Octosense ile dünyada soğutma üretiminin değişeceği bir döneme girileceğini söyledi. Octosense'nin Cantek'in dünya piyasasına kazandırdığı yeni bir kavram olduğuna dikkat çeken Can Hakan Karaca, devletin enerji tasarrufuna yönelik üretimleri teşvik etmesi gerektiğini belirtti.

Octosense kontrol cihazının, sanayi tesislerinin denetim ve kontrollerini yapan, bunları resmi raporlarla belgelendiren dünyanın en güvenilir uluslararası servis gruplarından, merkezi Almanya’daki Teknik Gözetim Birliği’nin(TUV) Türkiye temsilciliği TUV SUD tarafından denetime tabi tutulduğunu ve “Soğuk Oda Kontrol Cihazı Verimlilik Ölçümü Testi”ni rekor bir başarıyla tamamladığını ifade eden Can Hakan Karaca, dünya soğuk depolama sektöründe kullanılan soğutma makinelerinin yüksek enerji maliyetleri ile çalışmalarına son verecek yenilikle ilgili olarak şöyle konuştu:

“20 günlük iki aşamalı ve çapraz test sonucunda, soğutma odasının sıcaklığı Octosense ile kontrol edilmiş, yapılan testlerin elektrik tüketimleri ve defrost sonucu ortaya çıkan drenaj suyu miktarları kayıt altına alınmıştır. Testin her iki aşamasında da CANTEK firmasının geliştirdiği Octosense modeli ile yönetilen soğuk odada muadillerine göre %54.59 daha az defrost drenaj suyu çıkardığı tespit edilmiştir. Toplam enerji tüketimlerine bakacak olursak 1. aşama ve 2. aşamada OCTOSENSE ve standart tip 974 Model soğuk oda kontrolörü ile elektrik tüketimleri karsılaştırıldığında; OCTOSENSE’ in bu sure zarfında yapmış olduğu ORTALAMA ELEKTRİK ENERJİ TASARRUFU %71,14’ tür.

Türkiye'de soğuk depolarda yılda 1 milyar Euoru'luk elektrik tüketimi gerçekleştiğini ve üretim girdilerinde elektriğin en yüksek gider olduğunu ifade eden Can Hakan Karaca, Octosense ile soğuk odalarda servis riskinin azalacağını, ürün saklamanın kolaylaşacağını, elektrik tüketiminin asgari düzeye ineceğini kaydetti.

TUV HAKKINDA;

Merkezi Almanya’da olan ve 145 yıl önce kurulan Teknik Gözetim Birliği (TUV) dünyanın en büyük ve en güvenilir sanayi tesisleri denetim ve kontrol kuruluşu. Aynı zamanda dünyanın en büyük uluslar arası servis gurubu. İsteğe bağlı olarak ya da resmi makamların isteği doğrultusunda ve gerekli görülen alanlarda sanayi tesislerinin denetim, muayene ve kontrollerini yapıyor, bunları raporlarla belgelendiriyor.

CANTEK Hakkında;

Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde 22 yıldır soğutma sektöründe faaliyet gösteren CANTEK Soğutma Makineleri Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi, soğutma sektöründe ilkleri başlatan bir firma.

Amerikan ordusuna soğuk tabut, İngiliz kraliyet ailesi mutfaklarına soğuk oda gönderen, Afrika’da bazı ülkelere tematik kar mekânları kurma çalışmalarında bulunan CANTEK, dünyada 10 bine ulaşan bir müşteri portföyüne sahip. CANTEK, Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verirken, dünyada enerji tüketimine dikkat çeken sosyal sorumluluk projelerine de imza atıyor. CANTEK, “Enerjini Doğru Kullan” temasıyla dünyaca ünlü dağcımız Nasuh Mahruki’nin Türk ve CANTEK bayraklarını Everest’e dikmesinde sponsor oldu, daha sonra bu bayrağı dünya tüpsüz dalış rekortmenimiz Yasemin Dalkılıç’a teslim etti. Dalkılıç, CANTEK sponsorluğunda denizlerimizde var olan enerji kaynaklarının kirletilmesine dikkat çekecek “Dünyanın İnanılmaz Dalışları” konulu bir belgesel çekiyor.

IMG_5815 IMG_5923 IMG_5854